Olibanum is een welriekende hars afkomstig van de wierookboom Boswellia. Wanneer het verhit wordt smelt de hars. De geurige rook kringelt omhoog en verspreidt zich in de omgeving. Dit proces vindt beheerst plaats in een wierookvat waarin zich een gloeiend kooltje bevindt waarover wierookkorrels zijn uitgestrooid. De naam wierook komt van het woord “wijrook” vanwege haar liturgische functie in de eredienst van de Katholieke en Oosters Orthodoxe Kerken. Het gebruik van wierook komt ook in de Bijbel voor.

Het meest bekend is het verhaal van de Driekoningen die kostbaarheden als goud, mirre en wierook aanbieden aan het Kindje Jezus in de kribbe. De kostbare wierook kun je op vele andere plaatsen in de Bijbel vinden als reukwerk dat omhoog stijgt als symbool voor onze gebeden, zoals bijvoorbeeld in Psalm 141: 2.

Om de gebeden en gezangen tijdens hun processies als reukwerk te laten opstijgen hebben de Minderbroeders van Pax et Bonum het plan opgevat om een wierookvat bij elkaar te bedelen, zoals een Armoede Orde betaamt. Via contacten met de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden en Uurwerktechniek te Schoonhoven, bleek Yara v.d. Ven bereid om voor haar afstudeerproject een wierookvat te maken.

Ze heeft vooraf een uitgebreide studie gemaakt over de Minderbroeders. Een middeleeuws Engels wierookvat vormt haar leidraad: twee halve ronde bollen die op elkaar passen. Bovenop het vat staat de kerktoren van de Basiliek van St. Franciscus in Assisië, de Stichter van de Orde van de Minderbroeders met daarin de galmgaten van de luidklok. Uit de galmgaten kringelt de wierook omhoog. De eenvoud die de broeders uitdragen heeft ze vertaald in het koperen werkstuk.

Op Zondag 23 september 2007 hebben de Minderbroeders het wierookvat uit handen van Yara als  Vrouwe van Gestel (foto) mogen ontvangen. Zij laat hiermee haar dankbaarheid blijken voor het vele goede werk dat de Minderbroeders in het stadje Gravendam voor haarzelf, haar familie, en de poorters verrichten.

Het is in processie naar het Minderbroedersklooster gebracht. Sindsdien is het in elke middeleeuwseprocessie te vinden in de handen van één van de deelnemende kinderen.

Het geschenk is als “wijrookvat” gebruikt tijdens de plaatsing van het Kruis van San Damiano  op 24 juli 2011 en de inzegening van de Luidklok op 21 Juni 2014.

Wierookvat1
Wierookvat 2
Wierookvat3
wierookvat processie
Wierookvat 4
Wierookvat 7
Wierookvat5
Wierookvat6
Wierookvat 7
previous arrow
next arrow
Wierookvat1
Wierookvat 2
Wierookvat3
wierookvat processie
Wierookvat 4
Wierookvat 7
Wierookvat5
Wierookvat6
Wierookvat 7
previous arrow
next arrow