Het voorbeeld van het klooster in Archeon is de opgravingssituatie van het Minderbroedersklooster in Dordrecht gedurende de jaren 1982-1985. Er was een brouwerij aan verbonden, die de broeders van bier voorzag. Hun product kwam niet op de markt.

Vanuit deze historie wordt er sinds de opening van Archeon op 1 april 1994 in het Minderbroedersklooster bier gebrouwen. Al die jaren is er volop geëxperimenteerd met het vergistingsproces en de smaak door toevoeging van verschillende kruiden uit de kloosterkruidentuin. Uiteindelijk is er voor gekozen om de spontane vergisting achterwege te laten (geen geschikte ruimte) en over te gaan op beheerste vergisting in een vergistingsvat.

Aanvankelijk verloopt ons brouwproces van 20 liter op middeleeuwse wijze: het versuikeren van de gerst in water, het zeven via stro in een kuip met gaatjes met stro, het koken van de wort met gagel, hop en andere kruiden, en daarna het afkoelen van de wort. Tot hier kunnen de bezoekers van Archeon het proces live zien. Na het afkoelen gaat het er moderner aan toe. Er wordt gist aan de wort toegevoegd en het geheel gaat naar het vergistingsvat. Een week daarna wordt het geklaard en op fles gezet om verder te rijpen. De broeders gebruiken een beker bier tijdens hun noenmaal. Onze manier van brouwen voldoet niet aan de moderne keuringseisen en wordt daarom niet uitgeschonken aan de gasten van Archeon.

Vandaar dat er in Archeon een “Drie Knopen Bier” verkrijgbaar is dat aan een recept van de Minderbroeders herinnert. Het wordt gebrouwen door “Brouwerij De Leckere”. De naam verwijst naar de drie knopen in het koord dat de Minderbroeders om hun middel dragen. De knopen staan symbool voor 3 kloostergeloften: gehoorzaamheid, armoede en kuisheid.

Thumbnail 2
Thumbnail 3
Broeder Bert
previous arrow
next arrow
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Broeder Bert
previous arrow
next arrow